Hardcore Never Dies

10.09.24
10
/
09
/
2024
3 minuten

De harde kant van de dance-industrie maakte Nederland in de jaren 90 in één klap een internationaal begrip.

Iedereen met een beetje kennis van de Nederlandse dance-geschiedenis weet dat er een piek was die in de jaren 90 plaatsvond. Ons kleine kikkerlandje kende vrijwel geen aardverschuivingen, maar de schaal van Richter kreeg toch ieder weekend een flinke klap op de meter. Van kleine illegale raves tot uitverkochte edities van het wereldberoemde Thunderdome: de harde kant van de dance-industrie maakte Nederland in één klap een internationaal begrip.


Piepkicks en hardtechno feestjes?

Donkere zalen, de mooiste lichtshows en rauwe kicks die je kippenvel gaven over je hele lichaam. Doordeweeks keihard werken, in het weekend keihard beuken. Het was simpel. Deze broederschap was zo sterk dat het uitgroeide tot dé bekendste dancecultuur die Nederland ooit gekend heeft.

Hoewel het genre en zijn luisteraars zijn gegroeid in leeftijd, blijft de hardcore scene keer op keer vernieuwen. Met een ontelbaar aantal variaties is hardcore, en alles daaromheen, groter dan ooit. Toch wringt het bij de puristen. Want wanneer mag het écht hardcore genoemd worden? Waarom die luide piepkicks en hard techno? Je bedoelt early gabber en hardcore. “Dit hadden wij al uitgevonden voordat jullie geboren waren, TikTok-kinderen”.

Broederschap

Alle gekheid op een stokje: hardcore is voor iedereen. Jong en oud. Want de verbroedering blijft. Dat hoort bij onze scene. Van gabbers tot zwabbers: samen zijn we één. Maar de drang naar die early sound gaat niet weg. Het ouderwetse gevoel van die illegale raves. Kleine clubs met een moker dik soundsystem. Van het eerste uur tot de zon opkomt. Stampen op die oerharde kicks.

Geen gezeik, gewoon hakken.

Bij Burgerweeshuis begrijpen we dit. Hier leven wij ook voor. Ons ooit door punkers gekraakte pand is niets minder dan een reflectie van tegengeluid. Ons podium voor ander geluid is niet compleet zonder hardcore. Wij kunnen dan ook met trots zeggen dat we de handen ineen hebben geslagen met Underground Hardrave. Deze organisatie draait er geen doekjes om: geen gezeik, gewoon hakken. Zo sluit het persbericht dat de derde editie aankondigt, die voor het eerst binnen onze muren mag plaatsvinden.

Het is tijd om de gouden tijd van hardcore te herleven. Met elkaar. Hier in het Burgerweeshuis. Op 6 december.

Geen gezeik, gewoon hakken.

Haal snel je tickets!