Science café: De toekomst van het nieuws

Science café: De toekomst van het nieuws

datum:
locatie:
14
/
05
/
2025
wo 14 mei
2025
Concertzaal
geopend:
aanvang:
19:30 uur
20:00 uur
eindtijd:
leeftijd:
22:00 uur
alle
type:
prijs:
seated
gratis

Hoe blijf je op de hoogte van wat er speelt in de wereld?

Als je deze vraag stelt aan jongeren (16-24 jaar), antwoordt 78%: via sociale media.  Instagram, YouTube, TikTok en Snapchat domineren het medialandschap van jongeren. De generatie van hun ouders (40-65 jaar) gebruikt juist conventionele journalistieke media (nieuwssites, televisie, radio, kranten) om bij te blijven. Illustreren deze cijfers dat ouderen en jongeren in verschillende werelden leven? En als dat zo is, wat betekent dat dan?

Een van de dingen die in onderzoek naar mediagedrag van jongeren opvalt, is dat nieuws op sociale media automatisch voorbijkomt. ‘Het nieuws vindt mij’ is de opstelling van veel jongeren. Bovendien hebben die sociale media vaak een invalshoek die relevant is voor hun (jonge) gebruikers. Ouderen zijn gewend zelf het nieuws op te zoeken. Ze richten zich op traditionele nieuwsmedia. Die hanteren veelal klassieke journalistieke principes, terwijl dat op sociale media helemaal niet zo hoeft te zijn.

Prof.dr. Irene Costera Meijer, emerita hoogleraar Journalistiekwetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam, was recent betrokken bij twee rapporten over nieuwsconsumptie bij jongeren. Voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid schreef zij een zogeheten working paper getiteld “Veranderend mediagebruik door jongeren: implicaties voor de rol en betekenis van de journalistiek in een democratie”. Voor het Commissariaat voor de Media was ze medeauteur van het onderzoeksrapport “Jongeren, nieuws en sociale media. Een blik op de toekomst van het nieuws”.

In het Science Café gaat ze in op verschillende nieuwsgewoontes van beide generaties en de betekenis ervan voor de plaats, het vertrouwen en de interesse in nieuws. Ze laat bovendien zien dat jongeren niet één homogene groep vormen. Verschillen in sekse, leeftijd, opleiding en culturele achtergrond doen ertoe bij mediagebruik. Geruststellend is dat uit haar onderzoek geen sprake blijkt van een vertrouwenscrisis in nieuws: 94% van de jongeren vertrouwt het nieuws, slechts 6% wantrouwt het. Deze percentages zijn gelijk aan die bij ouderen. Wel hebben de klassiek journalistieke media een grote opdracht: bereik ook jongeren. Voor een bestendige democratie is dat van groot belang.

live muziek: Dubio

moderator: Ilse Roelofsen