Nieuws

Nieuws brief

Ja! Stuur het programma van Het Burgerweeshuis iedere maand naar het volgende e-mailadres:

Entree:
gratis
Zaal open:
19:30 uur
Aanvang:
20:00 uur
Locatie:
Concertzaal
Leeftijd:
Alle leeftijden

Science Café

Hoe kom je achter de waterkwaliteit van plassen, beken, vijvers, grachten en wat dies meer zij? Daarvoor kun je het beste kijken naar welke biologische soorten je aantreft in het water dat je onderzoekt.

Of is er een betere manier om deze informatie “boven water” te krijgen? Die is er inderdaad. Tegenwoordig kunnen onderzoekers met behulp van nieuwe DNA-technieken uit slechts één watermonster bepalen welke soorten er in dat water hebben gezwommen, zonder de noodzaak om deze soorten ook daadwerkelijk te vangen. Alle in het water aanwezige soorten laten voortdurend een DNA-spoor achter, via huidschilfers en uitwerpselen bijvoorbeeld. Dit zogenoemde ‘environmental DNA’, of ‘eDNA’ in het kort, geeft een uitstekend beeld van de complete levensgemeenschap in het water, tot bacteriën aan toe. (Probeer dat maar eens te evenaren, met je schepnetje.)
Om ons te vertellen over ‘eDNA-voedselwebanalyse’ komt drs. ing. Sebastiaan Schep, aquatisch ecoloog en projectleider systeemanalyse bij Witteveen+Bos, op 13 december naar het Science Café. Hij gaat in deze lezing in op de ontwikkeling en toepassing van deze nieuwe techniek, die het beheer van waterkwaliteit naar een hoger niveau tilt. Tip voor de volgende keer dat je gaat zwemmen: hou je DNA een beetje bij je, want voor je het weet duik je op in één van Sebastiaans analyses.
Vooraf en tijdens de pauze kun je luisteren naar de fijne muziek van Elaine Dorlen. Ook hier speelt DNA een rol, maar hoe dat zit blijft nog even een verrassing. Na de pauze is er weer gelegenheid tot vragen en discussie onder leiding van de onvolprezen James van Lidth de Jeude.

Nog Meer